30. joulukuuta 2012

Joulun Suklaa-kirsikkakakku

Tänä jouluna tein suklaa-kirsikkakakun "vanhalla" reseptillä (pienin muutoksin) . 
Kakku on muuten sama, kuin aiemmin tekemäni suklaa-kirsikkakakku (löytyy muun muassa täältä), mutta tällä kertaa koristelu jouluisampi.




Pohja:

5 kananmunaa
150g tummaa leivontasuklaata
2½ dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa
1rkl vaniljasokeria
200g voita
2dl fariinisokeria

Kostutus

1,5-2dl kirsikkamehua (tai 1,5dl maitokaakaota)

Suklaatäyte

100g tummaa suklaata
125g Mascarponea (/maustamatonta tuorejuustoa)
2,5dl Flora Vispiä / vispikermaa
2 rkl kaakaotomusokeria
2tl vaniljasokeria

Kirsikkatäyte

200g kirsikkahilloa
125g Mascarponea (/maustamatonta tuorejuustoa)
2,5dl Flora Vispiä / vispikermaa
3 liivatelehtiä
1-2rkl vettä
2tl vaniljasokeria

Kakun kuorrutus

2,5dl Flora Vispiä / vispikermaa
100g tummaa suklaata
100g Mascarponea (/maustamatonta tuorejuustoa)
3rkl kaakaotomusokeria

Lisäksi kakun väleihin levitin ohuelti kirsikkahilloa, ennen täytteiden laittamista.

Voitele ja korppujauhota / vuoraa esim. leivinpaperilla irtopohjavuoka (tällä kertaa tein halk. 21cm vuokaan kakun ja vuuan reunaa "jatkoin" varmuudeksi kaksinkertaisella leivinpaperilla).
Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista.
Sulata suklaa vesihauteessa.
Sekoita keskenään kuivat aineet.
Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi.
Vatkaa joukkoon keltuaiset yksitellen.
Lisää suklaa sula taikinan joukkoon hiljalleen vatkaten.
Lisää kuivat aineet taikinaan joukkoon pienissä erissä sekoittaen.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto varovasti sekoitellen taikinan joukkoon.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohja/kakkuvuokaan.
Paista uunissa alimmalla tasolla 175 asteessa n. 45 minuuttia.

Pohja menossa uuniin 

Anna jäähtyä tai mielellään odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.


Valmista suklaatäyte:
Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä.
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi.  Makeuta kaakaotomusokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon Mascarpone –tuorejuusto ja sulatettu suklaa.

Valmista kirsikkatäyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi.  Mausta vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon Mascarpone –tuorejuusto ja kirsikkahillo.
Kiehauta vesi tilkka ja liota joukkoon liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana moussen joukkoon.

Kokoa kakku hyytymään irtopohjavuokaan. Kostuta pohjat ja levitä pohjille ohuelti kirsikkahilloa. Laita toiseen kakun väliin suklaamousse ja toiseen kirsikkamousse. Anna hyytyä ainakin pari tuntia, tai seuraavaan päivään.

Reunakalvoa reunan jatkeena

Ota kakku pois vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille.

Välipohja hävinnyt täytteden väliin ;)

Valmista kakun pintaan tuleva suklaakerma:
Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa Flora vispi vaahdoksi, mausta kaakaojauheella ja kaakaotomusokerilla. Sekoita vaahdon joukkoon tuorejuusto ja sulatettu suklaa. Levitä vaahto kakun pintaan.
Tällä kertaa levitin ensin ohuelti koko kakun päälle ja sivuille suklaakerman, päälliosan silotin palettiveitsellä ja reunoille pursotin pyöreällä tyllalla ensin "pallukat", jotka aina joka rivin pursottamisen jälkeen vedin pikkulusikalla aina samaan suuntaan "suomumaisiksi". Tällainen kakunkuorrutus -ohje löytyy ainakin Sockerrus -blogista.


Koristeeksi tein eräänä yönä pikaisesti pienen piparkakkutalon.




...Ja allergiat huomioiden siskoni väkersi reunakalvoa apuna käyttäen pienen maidottoman ja kanamunattoman leivoksen. Pohja piparkakuista ja maidottomasta margariinista. Täytteenä maidottomat liivatteella hyydytetyt suklaa- ja kirsikkamousset. Koristeena pieni piparkakku-ukko.



23. joulukuuta 2012

Hyvää Joulua *<l:)



Joulunajan leipomukset ja muut näperrykset ilmestyy blogiini vasta joulun jälkeen koska kaikki hommat on vielä ihan vaiheissa ja tämän joulun kakun leivontaa alkaa vasta nyt...

Hyvää & Makoisaa Joulua
toivottelee Sandi

9. joulukuuta 2012

Pieni Porkkanakakku pikkujouluihin





Pikkujoulukausi on käynnissä ja muutamissa pikkujouluissa on tullut itsekin käytyä. Perjantaina vietettiin pikkujouluja kavereiden kesken ja sinne kiikutin mukanani pienen porkkanakakun.
Jo useamman viikon ajan on tehnyt mieli leipoa jonkinmoinen porkkanakakku. Alunperin oli ajatus sellaisesta korkeasta monikerroksisesta porkkanakakusta, jenkkityyliin four layers carrot cake, mutta tällä taikinalla tuli kakusta liian "höttöistä" enkä sitä uskaltanut lähteä jakamaan useampaan osaan.
Maultaan pohjasta tuli kyllä ihan sopivan maukas :)!

Porkkanakakku tuorejuustokuorrutteella



(ohjeesta riittää halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuokaan, itse tein halk. 18cm irtopohjavuokaan ja lopusta taikinasta muffinsseja)

3,5dl ruokokidesokeria
4 kananmunaa

2dl rypsiöljyä
4,5dl vehnäjauhoja
3tl kanelia
1½tl kardemummaa
1tl inkivääriä
2tl leivinjauhetta
1tl soodaa

8dl (hienoa) porkkanaraastetta (noin 4-5 isoa porkkanaa)
1prk ananasmurskaa (227g)
 

Kuorrutus (ja sitä pitää olla reilusti!!!)

600g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
2-3dl tomusokeria
maun mukaan sitruunamehua


Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla / voitele ja korppujauhota vuoka.
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Valuta ananasmurskasta ylimääräinen neste pois.
Vatkaa kananmunat ja ruokokidesokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon öljy.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sihtaa ja sekoittele kuivat aineet taikinaan. Lisää varovasti nostellen taikinaan porkkanaraaste ja ananasmurska.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti (paistoaika riippuu kovin vuuan koosta ja kakun korkeudesta).

Anna pohjan jäähtyä ja vetäytyä mielellään vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa.
Leikkaa pohja osiin, esim. kolmeen osaan.

Valmista täyte, sekoita täytteen aineet keskenään. 
Lisää täyte kakun väleihin ja päälle. Päälle vielä pari kiehkuraa porkkanasta.
Ja nauti kakku!




Seuraavan porkkanakakun tavoitteeksi sitten se vähän tiiviimpi pohja, korkeampi kakku ja enemmän kerroksia :)!

Pieni Piparkakkutalo


Viime vuonna joulun alla tuli tehtailtua piparkakkurakennelmat molempien kummilapsien kanssa. Näistä projekteista toinen onkin täällä jo aiemmin esitelty Piparkakku-Martti. 
Ja tässä tämä toinen rakennelma vuosimallia 2011.



Tähän toiseen talven 2011 piparkakkutyöhön käytin osittain hyödyksi Mansikkamäen Eben kaavoja. Eben maitolaiturista muovautui meillä pieni talven taikamökki :)! Vielä kun joskus yltäisi Eben tasolle näissä piparkakkujutuissa ja pikeerin pursotuksessa...

Taikina tehty itse maidottomana ja kananmunattomana. Pikeeri tehty myös ilman kananmunaa ja siksi se on hieman tavallista läpikuultavampaa, eikä myöskään kovetu niin kovaksi mitä tavallinen kananmunaa sisältävä pikeeri. Talon kokoamisessa käytetty valmista kaupan sokerikuorrutetta tuubista. Mielestäni se toimii ihan hyvänä "saumaliimana", vaikka vaatiikin ehkä hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä kuivumisen suhteen, verrattuna sulatettuun sokeriin.





Tämän vuoden piparkakku-rakentaminen on jo aloitettu. Tänä vuonna tavoitteena saada kasaan nukketalo -tyylinen talo. Piirrustukset tehty itse ja osatkin jo leivottuna. Ensi viikolla homma jatkuu koristelulla ja kasaamisella :)! Piparkakkuinen nukketalo pääsee blogiin, kunhan se joskus saadaan valmiiksi...