22. tammikuuta 2013

Piparkakku-Nukketalo

Vihdoinkin sain aikaseksi kahlattua läpi kuvat jouluksi 2012 tehdystä piparkakkutalosta. Projekti oli melko pitkäkestoinen ja myös kuvia oli kertynyt melkoisesti kaikista eri vaiheista sekä valmiista tekeleestä. Rakentaminen aloitettiin jo itsenäisyyspäivänä, jolloin aloitettiin suunnittelulla ja suurilla linjoilla. Tämän jälkeen nukketaloa tehtailtiin porukalla säännöllisen epäsäännöllisesti. Tekijöinä siis minä, siskoni ja hänen 9-vuotias tyttö, kummityttöni, joka on jo ihan hurahtanut leivonnan ja sokerimassan maailmoihin, nuoresta iästään huolimatta.
Talossa ja sisustuksessa kaikki on syötävää ja tämän lisäksi nukketalo on vielä toteutettu täysin maidottomana ja kananmunattomana, mikä antoikin projektiin pientä lisähaastetta ;)! Taloon upposi useampi kilo piparkakkutaikinaa, sokerikuorrutetta ja karkkeja.

Talon pihapiirissä ulkohuussi, pihakaivo, pihakuusia ja pari bambia.

Laitan tähän kuvia järjestyksessä alkaen siitä mistä homma starttasi ja miten se hiljalleen eteni...

Kaavat suunniteltu ja leikelty
  
Isot palat yksitellen uuniin paistumaan

Talon osiin ja muihin osiin käytetty sekä itsetehtyä piparkakkutaikinaa että Ikean piparkakkutaikinaa. Molemmat taikinat siis kanamunattomia ja maidottomia.

Talon päädyt koristeltuina
Talon palasia ja mm. huonekalujen osia
Koristeluun käytetty "pikeeri" tietenkin myös ilman kananmunaa. Eli vaan tomusokeria, sitruunanmehua ja vettä sopivassa suhteessa. Tämä kananmunaton "pikeeri" on läpikuultavampaa, mitä normaali pikeeri, eikä myöskään kovetu läheskään niin kovaksi mitä pikeeri yleensä.

Huussi paloina ja muutamat kuuset
Kattohuovat kirpeästä mansikkaremmistä
Talo kasaan sulalla sokerilla
Jännittävin vaihe oli katon kiinnitys, ei sortunut :)

Talo kasassa, mutta vielä puuttuu kaikki pieni ja oleellinen, kuten sisustus taloon. Niitä sitten piperrettiinkin porukalla urakalla.

Onnenlintu talon katolle
Pihalla bambi ja kuusi
Tässä valmistuu ateriat talon asukkaille
Kulhollinen "hedelmiä" kaapiston päällä
Kukat ja herätyskello yöpöydällä
MakuuhuoneToinen makuuhuone
Huonekalujen suunnittelu, kaavat, leivonta ja osa koristeluistakin on 9 -vuotiaan neitokaisen käsialaa.
Matot, peitot, pöytäliina ja muut pienet irtotavarat sokerimassasta.

Keittiö
Olohuone ja joulukuusi. Taustalla portaat yläkertaan.

Ja valmista taloa eri suunnista....


Tällainen projekti siis menneenä jouluna, ensi jouluna sitten ehkä se Taj Mahal... tai ehkei kuitenkaan ;)! Nukketalo asustaa edelleen ehjänä siskoni olohuoneessa, mahtaakohan sitä kukaan koskaan syödäkään!?!

5 kommenttia:

 1. Wau! On sulla ollut tossa iso työ! Todella hieno on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)! Kyllähän tähän projektiin noita tunteja upposi useampikin, mutta hauskaa näpertelyä.

   Poista
 2. Ohhoh, ohhoh! Onpas todella upea!!! Hieno idea ja upea toteutus! On siinä ollut työtä, mutta hauskaa sellaista :-) Tosi taidokkaasti tehty. Mä tein kerran piparilinnan (kuvia blogissani). Se oli hauskaa, mutta taikinaa ja aikaa kuluu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)! Juu, kyllähän tuohon työtunteja meni (ei laskettu kuinka paljon), mutta on tosiaan hauskaa näpertelyä, varsinkin kun tätä tehtiin porukalla siskoni ja kummityttöni kanssa. Pientä lisähaastetta ja jännitystä toi se, että talo sisustuksineen ja koristeluineen on täysin maidoton ja munaton allergioiden vuoksi, vaikkei sitä kukaan syönyt olekaan.

   Poista
 3. Ou :O Suu jäi ihmetyksestä ammolleen kun näin tämän pipariunelman! Uskomattoman upea!! =)

  VastaaPoista