Bostonleipä
Pari viikkoa sitten teki mieli leipoa jotakin suolaista ja jotakin sellaista, mitä en ole aiemmin kokeillut. Mieleen tuli idea suolaisesta versiosta bostonista. Suolainen bostonleipä oli myös juuri sopiva vieminen töihin "lomaltapaluu -pullana" yövuoroon.Taikina
2½dl kädenlämpöistä vettä
25g tuorehiivaa
1½tl sokeria
1tl suolaa
3rkl oliiviöljyä
n. 6dl jauhoja (vehnäjauhoja / hiivaleipäjauhoja /durumvehnäjauhoja), itse käytin noin puolet tavallisia vehnäjauhoja ja puolet durumvehnäjauhoja.
Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon sokeri, suola ja oliiviöljy. Lisää joukkoon jauhoja vähän kerrallaan. Alusta taikina yleiskoneella, sähkövatkaimen takinakoukuilla tai vaivaa käsin.
Anna taikinan kohota liinan alla noin 30minuuttia.
Täytteet
Fetajuustoa murusteltuna
Vihreitä oliiveja (kivettömiä) pilkottuna
Aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
Mustapippuria
Valkosipulia
Juustoraastetta
Oliiviöljyä
Pinnalle
Voiteluun kananmuna
(Juustoraastetta)
Sillä aikaa kun taikina kohoaa pilko ja silppua "sopiva" määrä täytteitä.
Kun taikina on kohonnut, kauli taikina esim. leivinpaperin päällä levyksi. Levitä päälle täytteet. Itse "pirskottelin" ensin taikinalevyn päälle hieman oliiviöljyä ja lisäilin muuta täytteet pilkottuina. Mausteeksi pikkuisen mustapippuria myllystä ja yksi valkosipulin kynsi pieneksi hakattuna.
Kääri taikina täytteineen rullalle. Leikkaa rulla n. 4-5cm paloihin ja nosta palat esim. voideltuun / leivinpaerilla vuorattuun irtopohjavuokaan (tai vastaavaan) pystyyn vieriviereen.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Anna bostonleivän vielä kohota n. 20 minuuttia.
Ennen paistamista leivän voi halutessaan vielä voidella kananmunalla. Ripottelin myös vähän päälle juustoraastetta. Voi olla että lopputulos olisi jopa kauniimpi ilman voitelua ja juustoraastetta pinnalla.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40minuuttia. Peitä tarvittaessa jos pinta meinaa paiston aikana liikaa tummua.
Ylemmässä kuvassa leipä ennen paistamista ja voitelua. Ja kevätaurinkokin paistoi niin, että ei ihan ole valot ja varjot kohdillaan :)!
Alemmassa kuvassa bostonleipä vuuasta poisotettuna, muoto muistuttaa vähän kukkasta.
Täytteeksihän tähän voi soveltaa vaikka mitä mieluista. Esimerkiksi erilaisia juustoja, kuten mozzarellaa tai vuohenjuustoa, lihaisampaan versioon vaikka kinkkua tai salamia, makua antamaan eri yrttejä tai miksei vaikka sipaisu pestoa. Tässä nyt vain muutama mitä tuli mieleen.
Jonkinlainen versio tehdään varmaankin tästä tulevan viikonlopun synttäreiden kahvipöytään yhdeksi suolaiseksi tarjottavaksi...
Tää bostonleipä oli kyllä tosi hyvää! Kaikki tais tykätä tänään synttäreillä ja sankaritar pyysi, että: "Tehdään sitä bostonleipää pian uudestaan!"
VastaaPoistaJee :)! Tai siis hyvä sä, sähän sen teit ;)!
VastaaPoistaJa toimi kyllä mainiosti ilman juustojakin ja sopii maitoallergiselle. Mainittakoon täälläkin että välissä tuossa versiossa oli aurinkokuivatuista tomaateista tehtyä tahnaa, salamia ja vihreitä oliiveja, nam.
Onpa herkullisen näköistä! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?
VastaaPoistaEtsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.
Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen
Ystävällisin terveisin,
Etsiresepti.fi